Till innehåll på sidan

Tidigare elever berättar

.

David Huang
Klassisk pianist

huang

Foto: Stina Gullander 

"Min tid på Södra Latin var mitt första riktiga, och kanske än idag, viktigaste steg ut i musikbranschen. Med stor kärlek och nostalgi minns jag tillbaka till tre år fyllda av musikaliska intryck. Det som särskiljer skolan är verkligen bredden av musikaliska uttryck som erbjuds, utan att göra avkall på djupet och kvalitén inom de olika genrerna. Som i bakgrunden klassiskt skolad pianist fick jag på ’Södra’ verkligen tid och plats att utforska tonvis av andra genrer. Det gjorde mig till en mer komplett musiker och gav mig en översiktlig kunskap om musik som jag än idag har stor nytta av som frilansande pianist. 

Utöver detta var det snabbt tydligt att de människor jag studerade med på Södra Latin också skulle bli min livslånga vänner och kollegor ut i yrkeslivet. Det fanns en unik gemenskap där alla inkluderades. Jag längtade verkligen till att gå till plugget och efteråt stannade man gärna kvar och övade och hängde i korridorerna, inspirerades och lärde av varandra. Tack till alla lärare och studiekamrater som gjorde min gymnasietid till något jag aldrig kommer glömma!"

www.davidhuang.se 


Danny Saucedo
Sångare och artist

"- Jag kom in på skolan!!! skrek jag när jag öppnat mitt kuvert. Lättnad...

Mina betyg räckte egentligen inte för att jag skulle komma in. Men jag hade gjort ett bra jobb på sökningarna och fått full pott. Det hade jämnat ut betygen och det var allt som räknades. På 'Södra' kom jag i kontakt med så mycket musik att det var det ända som fick plats i min skalle. Allt annat sorterade jag bort. Jag var som en torkad tvättsvamp som kommer i kontakt med vätska. Jag var envis och skulle lära mig de svåraste jazzlåtarna och skulle vara bäst på scatsång. Efter skolan så stannade jag kvar och övade sång, skrev låtar och texter och övade på olika instrument. Jag andades musik. Jag längtade till skolan.

På 'Södra' fick jag träffa likasinnade ungdomar. Ungdomar med samma mål, drömmar och ambitioner. Men framförallt vänner för livet."

www.dannysaucedo.se


Emil Jonason
Klarinettist

"Jag har aldrig ångrat en sekund att jag sökte Södra Latins musikprogram och när jag fick reda på att jag kommit in blev jag urglad!!!! På skolan gavs jag utrymme att verkligen syssla med det jag älskar mest, musik i alla former.

Nu arbetar jag nästan helt inom den västerländska konstmusiken men på 'Södra' så var jag även med i jazzensembler, fusionensemble, storbandet (som jag saknar att spela barytonsax i det storbandet...) och en massa annat. Min upplevelse var att jag fick fria tyglar att utvecklas inom precis de områden jag var intresserad av, vilket jag tycker var en oerhört betydande faktor för min nuvarande karriär." 

www.emiljonason.se


Gertrud Stenung
Artist och musiker

"När jag ser tillbaka på mina tre år på Södra Latins musiklinje är det fotfarande med samma barnsliga glädje som jag kände när jag fick beskedet att jag hade blivit antagen. Det gick dock inte helt smärtfritt, först blev jag kuggad och hamnade på reservlistan… outhärdligt. Efter tre veckor på estetisk linje, där jag levde en tynande tillvaro fick jag så ett telefonsamtal från celloläraren Örjan Larsson. Han berättade att de hade en plats ledig efter en elev som hoppat av och ville kanske jag ta den platsen? Jag var förstummad och överlycklig. Min första vecka var dessutom en orkestervecka där vi repeterade in Dvoraks Nya världen, ett mycket passande stycke för mig med tanke på den sinnesstämning som jag befann mig i. Denna superpositiva start präglade naturligtvis min inställning till skolan men bortsett från det så gav mina studieår på Södra Latin ett ordentligt avstamp in i min karriär som professionell musiker som för övrigt tassade igång redan när jag gick där."


Joakim Unander
Dirigent och kompositör

"Utan åren på Södra Latin hade jag inte varit där jag är idag. Att som 16-åring komma till en miljö som kokade av kreativitet blev helt avgörande för mina framtida val. Här fanns en virvlande lek på fullaste allvar, med otaliga tillfällen till utlopp för alla de infall, utmaningar och chanstagningar som formar en artist. Bara i den sortens humanistiska atmosfär växer idén om att allt är möjligt."


Johannes Möller
Klassisk gitarrist och tonsättare

"Jag slutar aldrig att förvånas över hur många av tidigare skolkamrater från Södra Latin jag träffar på i den professionella musikbranschen. Själv ångrar jag inte för ett ögonblick att Södra Latin blev mitt val; att redan på gymnasienivå få studera under en celeber lärarkår i en miljö avsedd för blivande yrkesmusiker kan inte räknas som något annat än ren lyx."

johannesmoller.com


Lina Nyberg
Jazzsångerska och artist

"På Södra Latin började mitt liv som musiker och ung vuxen och där fick jag inspiration och uppslag att arbeta med musik. Dels i mötet med mina skolkompisar men även med den varma, kreativa atmosfär som genomsyrade skolan, utbildningen och många av de lärare jag mötte. Utan detta är jag inte helt säker på att jag hamnat där jag är idag."

www.linanyberg.se


Margareta Bengtsson
Sångerska och harpist

"Mina år på Södra Latin är bland de roligaste jag haft. Då var mitt huvudinstrument harpa och sången hade jag som biinstrument, men eftersom skolan hade en stor öppenhet över instrument- och genregränserna, gavs nästan lika många möjligheter för mig att få sjunga med olika ensembler som att spela. Det var på Södra Latin jag fick grunden till mitt fortsatta utövande på Musikhögskolan och senare i vokalgruppen the Real Group. 

Lärarna var mycket kunniga och inspirerande, och vad jag minns var stämningen mellan mina klasskompisar i de allra flesta fall uppmuntrande och peppande och det fanns en speciell känsla av gemenskap. Alla strävade efter att skapa en så kreativ och öppen miljö som möjligt. Den känslan fanns på hela skolan. Jag tänker då speciellt på fredags samlingarna. Där fanns möjlighet för vem som helst, oavsett vilken linje man gick, att få ställa sig på scenen i den mysiga aulan och framföra i stort sett vad som helst. Det kunde vara ett band som spelade, en dikt som lästes, en film som visades, en sketch som framfördes eller en scen som spelades upp ur en balett av några klassiska dansar.

Det roligaste är att mina barn har gått där, och min uppfattning är att det är lika fina lärare, lika härlig stämning på skolan och bland kamraterna nu som då, om inte ännu bättre. Det är också fantastiskt att få återvända till den sköna aulan och nu få uppleva alla roliga konsertaftnar som publik. Vad jag har förstått är musikundervisningen anpassad efter dagens behov där datorn förstås spelar en stor roll, och jag kan nästan bli lite avundsjuk på att min dotter redan nu kan göra egna inspelningar och att hon kan notskrivningsprogrammet Sibelius bättre än jag, trots att jag haft det mycket längre än hon. Många av mina dåvarande klasskompisar är nu verksamma musiker, men jag tror verkligen att Södra Latins yrkesmusikerprogram ger stor glädje, fantastiska erfarenheter för livet och framtiden även om man kanske inte kommer att bli musiker på heltid."


Mattias Schulstad
Klassisk gitarrist

"Södra Latins Gymnasium gav mig allt. Det formade mig som människa under positiva förebilder, gav mig trevliga, smarta och begåvade vänner, insikt i musikteori, gehör, ensemblespel och dirigering, musikalisk inspiration av lärare och kamrater och många möjligheter att framträda. Men framförallt, studerade jag med Bo Hansson som utan tvekan är Sveriges främste gitarrpedagog. Utan Bo hade jag inte varit gitarrist idag. Allt det tänkte jag kanske inte så mycket på under min tid där, då njöt jag mer av underbart vackra miljöer, kompisar och den fantastiska Södraandan. Nu i backspegeln verkar det dessutom helt plötsligt som att alla jag läser om, träffar eller hör talas om, gick på Södra Latin."

http://mattiasguitar.se/


Peter Asplund
Trumpetare, kompositör och arrangör

"Av alla år man gått i skola så var de två åren på Södra Latin de bästa! Det kändes som att komma hem, när jag började där. Tiden på Södra Latin var för mig helt avgörande i min karriär som proffsmusiker. Undervisningen var på mycket hög nivå och yrkesinriktad. Man fick slipas mot andra likasinnade elever, miljön var kreativ och skolan formligen kokade av liv."

http://peterasplund.com


Peter Jöback
Sångare och artist

"När jag tänker tillbaka på mina två år på Södra Latins musiklinje så är det med en oerhörd glädje! Det som jag älskade med "Södra" var att vi alla fick vara individualister - det fanns en plats för alla stilar.

Jag minns dom fantastiska samlingarna vi hade varje fredag och mina skolkompisar som inspirerade mig väldigt mycket . Mina två år på "Södra" var en bra fortsättning på den musikaliska start som jag fått dom åren jag gick på Adolf Fredriks Musikskola i Stockholm.

På Södra Latin utvecklades jag mer som solist och musiker - fick bra grunder i gehörs- och harmonilära  - lärde mig att komponera - kunskaper som sen hjälpte mig att komma in på jazzsolistlinjen på "Ackis" året efter, som 18- åring!!!

Min längtan att beröra och berätta och att stå för något föddes under mina år på Södra Latin - vikten av en artistisk och musikalisk
integritet -  och jag vet att jag har mycket att tacka de personer - lärare och skolkompisar - som jag träffade där för den enorma kärlek som jag känner för mitt yrke idag."

www.peterjoback.com


Petra Marklund
Sångare och artist

"Oj vad jag var nervös när jag skulle göra intagningsprovet på Södra Latin. Jag hade hört att det skulle vara den svåraste musiklinjen att komma in på och var inte alls säker på att jag skulle komma in. Men det gjorde jag!  Och gud vad glad jag är för det!

Det var ett viktigt steg för mig att ta. Jag hade börjat på min musikaliska resa redan innan gymnasiet men efter att jag kom in på Södra Latin så blev det helt plötslig mycket mer allvar av det hela.

Vi fick testa på lite av det mesta i musikväg, allt från soul och jazz till klassiskt och (lite) pop trots allt! Och för mig har det varit viktigt och känts väldigt tryggt att ha fått den grunden att stå på som artist och låtskrivare. Det har gjort att jag känt mig friare i mitt skapande idag.
Så tack Södra och alla lärare för det ni gett oss!=)"

petramarklund.se

Dela: