Tidigare danselever berättar

Rebecka

Det var när jag började på Södra Latins gymnasium dansen hamnade i centrum. Det var på klasserna i danssalen på Södra Latin mitt intresse för dansen blev både mer lekfullt och mer på allvar.

Vi skapade dans med tärning och gjorde föreställningar med kostym och ljus. Vi dansade i tunnelbanan, vi utforskade tid, rum och kraft. Vi dansade med huden och lärde oss jazzsolon från film. Vi uppträde, improviserade och skapade. Vi gick på föreställningar på dansens hus och moderna dansteatern. Vi utmanades och uppmuntrades.

På södra upptäckte jag hur mycket dans kan vara och det bär jag fortfarande med mig. Vi fick möta dansen på flera sätt genom klasser i improvisation, komposition och teknik.

Vi diskuterade dans och dansade över diagonalen. Vi skrev om dans, vi uppträde för skolan på fredagssamlingarna och vi dansade på borden i matsalen. Vi bjöd in publik, åkte på klassresa och vi blev nära vänner. Vi undervisade varandra, vi lärde oss kontaktimprovisation och i tre år fick vi fördjupa oss i den moderna dansen.

Jag studerar nu dans på the Danish National School of Performing Arts i Köpenhamn. Södra latins danslinje var inte bara en viktig förberedelse för mig utan min nuvarande utbildning känns som en fortsättning på det som började på Södra Latin.

Rebecka Berchtold elev på Södra Latin 2010-2013

Jonna

Jag är väldigt glad att jag valde Södra Latin och med nöd och näppe kom in som första reserv.

Jag har haft stor nytta av kunskap och verktyg jag fått från Södra Latins Estetiska program! Framför allt i komposition, kontakt improvisation och Golvteknik.

Jag är också väldigt glad att haft teater och regi på schemat. För mig går dans och teater hand i hand, och jag jobbar idag väldigt mycket med uttryck i olika former.

Det är väldigt många utbildade dansare (enligt mig) som blir robotar och har svårt för att förmedla rörelser med en ärlig känsla! Men jag tycker att Södra fokuserar mer på individen och tar fram varje persons styrkor och svagheter och hjälper till att tänka i nya banor! Utöver estetiska utbildningen var/är sammanhållningen på Södra väldigt bra! Alla på skolan är extremt talangfulla och målinriktade!.

Jag stöter på många i branschen som har gått Södra framför allt musiker och man kan ju även passa på att nätverka när man ändå håller på! ; )

Jag gick Diambra parallellt med södra i tre år. Jag är frilans dansare och undervisar på olika utbildningar. Jag är med i en dansgrupp som heter L.A.C.(WWW.lessaggressiveclappers.se)

Jag är med i flera olika produktioner och jag gör tv tex Melodifestivalen eurovisin idol osv.

Jag har koreograferat diverse artister tex Loreen och även dans nr och flera uppsättningar.

Oliver

Södra Latin var en trygghet och någon som har satt prägel på mig och mitt liv. En skola med en danslinje som skapade en öppen plattform för mig om vad dans kan vara. En utbildning med bredd på klasser och stilar där alla individer får synas. En trygg miljö med bra lärare som gav mig massor av nya perspektiv.

Om man precis som jag gjorde, tvekade på om dans var det jag ville jobba med så ger Södra Latin en massa möjligheter då den kombinerar teoretiska studier med en bra dansutbildning och som i mitt fall slutade med ytterligare tre år av fantastisk dans!

Nu går jag på The National Academy of the Arts, Kunsthøgskolen i Oslo, något som jag är väldigt stolt över. Södra är en bra och fantastiskt rolig utbildning som har hjälpt mig nå mitt mål och jag bär fortfarande med mig tankar och idéer från lektionssalen varje dag.