11 unga konstnärer i coronaanpassad utställning

Det blir ingen traditionell student för årets avgångselever, men slututställningen “Brytpunkt.” blir fortfarande av för elva tredje-ringare från bildprogrammet på Södra Latin. Utställningen äger rum i Studiefrämjandets lokal Högkultur på Högdalsplan 12 mellan den 28/5 och den 4/6. Den undersöker vad ordet brytpunkt innebär för unga i dagens samhälle.

För att kunna genomföra utställningen trots det kritiska läget har de bland annat tagit hjälp av tekniken. Vid sidan av en fysisk utställning med hänsyn till att förebygga trängsel kommer man kunna ta del av en virtuell utställning, hemsida samt livestream. På eget initiativ har de drivit konstnärligt och organisatoriskt arbete parallellt sedan senvintern då gruppen har arbetat kollektivt med utställningen och skapat individuella verk i måleri, foto, textil och film. Brytpunkterna som berörs sträcker sig från första tanden man tappar till total systemkollaps.

Medan vi oroar oss för att hitta rätt studentkläder har brytpunkt efter brytpunkt skett, fortsätter att ske och kommer att ske. Högerpopulistiska vindar blåser upp och mer eller mindre plötsligt står vi nu inför risken att en regering med kängor (stålrör) i garderoben ska väljas 2022. Samtidigt tickar domedagsklockan mot etthundra sekunder i tolv och en (“demokratiskt”) vald president kan nu sitta i 28 år, men att Ryssland ska ockupera Gotland är inte längre den största oron. Länder stänger sina gränser för att begränsa flyktingar och coronavirus, skolan flyttas till webbkameror medan toalettpapper tar slut och rubriken: “Alla måste vara redo att göra uppoffringar” gör förstasidor. Brytpunkter kan vara mer relevanta nu än någonsin.” skriver Saga Wannerström i utställningstexten.

Det har varit viktigt att göra utställningen tillgänglig för så många som möjligt, både med teknikens hjälp men även genom att erbjuda konst i söderort utan krav på att behöva ta kollektivtrafiken till innerstans gallerier och museer. Det här är en utställning av den nya generationen som tröttnat på individualismen och samarbetar, för att samarbete är framtiden.

Högkultur, Högdalsplan 12
Högdalen