Musikprogrammet / Spetsutbildning med riksintag

Södra Latins musikprogram är för dig som funderar på att bli musiker
eller som vill jobba i musikbranschen eller helt enkelt vill läsa ett teoretiskt program med mycket musik.

Här får du en grund för fortsatta studier inom musik, om du vill bli musiker eller musiklärare. Du får naturligtvis också grundläggande behörighet till högskola, med möjlighet till högre behörighet genom att läsa ytterligare kurser inom de individuella valen, till exempel matematik, naturkunskap eller språk. Utbildningen passar också dig som vill jobba inom musikbranschen som till exempel producent, ljudtekniker eller musikterapeut. Du får en fantastisk möjlighet att utöva din musik praktiskt och öka ditt musikkunnande samtidigt som du får en god teoretisk grund.

Att få spela eller sjunga tillsammans med andra, att med sitt instrument kunna delta i en musikalisk gemenskap, att tillsammans upptäcka nya vägar i musiken ger en fantastisk upplevelse som är oerhört berikande.

Från klassiskt till jazz
Valfriheten och möjligheterna att spela tillsammans med andra är unik för vår utbildning. Du kan hitta det som passar just dig och ditt instrument. På Södra Latin går cirka 180 musikelever vilket ger oss möjlighet att ha en omfattande ensembleverksamhet. Vi har symfoniorkester, storband, blåsorkester, kammarkör och en mängd andra ensembler med olika instrumentsammansättningar.

På Södra Latin får du individuell undervisning på ditt huvudinstrument 50 minuter i veckan och en gemensam lektion i ditt instrument per vecka. Du får undervisning i instrument/sång, ensemblespel, gehörs- och musiklära och andra obligatoriska musikkurser. Dessutom kan du välja flera musikkurser, till exempel arrangering & komposition, musikproduktion, improvisation, ensembleledning och kör. Tillsammans med andra på utbildningen, eller som solist, får du delta i flera olika spelningar och konserter.

Musikutbildningen på Södra Latin har funnits sedan 1971 och har ett mycket gott rykte i musikkretsar.Åtskilliga av dagens professionella musiker och artister har en gång studerat vid Södra Latins musikprogram. Våra lärare är välmeriterade pedagoger och ofta professionella musiker. Utbildningen är en spetsutbildning med riksrekrytering och alla i landet är välkomna att söka.