Till innehåll på sidan

Musiklärare

Här kan du se vilka som undervisar på spetsutbildningen i musik.

Karin Ahnlund
Viola och kammarmusik
karin.ahnlund@edu.stockholm.se


Karin är utbildad med solistdiplom på Kungliga musikhögskolan Stockholm. Sin debut gjorde hon med Bartoks violakonsert och Sveriges Radios Symfoniorkester. Hon har även varit solist tillsammans med Kungliga Filharmonikerna, Västerås Sinfonietta, Norrköpings Symfoniorkester samt Musica Vitae. Karin var medlem av Zetterqvist-Gotlandskvartetten i femton år. Hon har varit anställd som stämledare i Musica Vitae, Kungliga Filharmonikerna och nu i Kungliga Hovkapellet. Karin har undervisat privat, vid sommarkurser tillsammans med Gotlandskvartetten, och vid Mälardalens högskola. Karin är lärare vid Södra Latin sedan 2015. Karin är även utbildad musikterapeut vid Musikhögskolan i Stockholm.


Ylva Q Arkvik
Musikteori, Arrangering och komposition
ylva.arkvik@edu.stockholm.se


Anders Bergman
Sång, vokalensemble, digitalt skapande, musikproduktion
anders.bergman@edu.stockholm.se


Anders är utbildad sångpedagog och musiklärare vid Musikhögskolan i Stockholm. Hans huvudsakliga inriktning är jazz, pop, visa och musikal. Anders har arbetat på Södra Latin sedan 2002 och är före detta elev på skolan.


Martin Blomquist
Orgel
martin.blomquist@edu.stockholm.se


Martin Blomquist är född och uppvuxen i Stockholm och började tidigt sjunga i kör och spela orgel i kyrkans musikundervisning. Efter gymnasiet studerade han under två år till kantor vid Sköndalsinstitutet och därefter fyra år vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm där han också avlade sin organistexamen. Denna åtföljdes av en tvåårig solistutbildning med solistexamen i orgelinterpretation vid samma institution. Orgellärare under utbildningen var Ralph Gustafsson, Anders Bondeman och Erik Boström. Han har även studerat orgel, privat, för Bengt Tribukait samt deltagit i masterclasses för bl a Daniel Roth och Gillian Weir.

Från 2002-2007 verkade Martin som organist i Ekerö församling och innehar sedan december 2007 tjänsten som organist i Uppenbarelsekyrkan i Hägersten. Där har han lett oratorieframföranden med de klassiska kör- och orkesterverken av Mozart, Händel, Haydn, Rossini och Bach mfl.

Martin konserterar regelbundet på orgel i Stockholm samt övriga landet och är en ofta anlitad ackompanjatör. Som pianist arbetar han flitigt med kammarmusik i ett flertal konstellationer. Martin undervisar sedan 2017 i solistiskt orgelspel på spetsutbildningen vid Södra Latins gymnasium.


Petter Carlson Lundén-Welden
Jazzpiano, valthorn, arrangering och komposition, musikproduktion
petter.carlson@edu.stockholm.se


Petter undervisar på Södra Latin sedan 1999 och är även verksam som musiker (Klas Lindqvist Nonet, Peter Asplund/Martin Sjöstedt Dectet, Jan Levander septet) samt olika frilansuppdrag inom klassisk musik och jazz. Anlitad som arrangör åt symfoniorkestrar och länsmusik. Tidigare anställd som hornist i Norrköpings Symfoniorkester (15 år) samt som lärare i jazzpiano och valthorn vid Musikhögskolan i Piteå (2 år). Har även spelat horn med Radiosymfonikerna, Stockholms Filharmoniska Orkester, Hovkapellet, Radiojazzgruppen, Florida Philharmonic, Frank Sinatra Orchestra.

Utbildning:
University of Miami, M.M. (Master of Music) jazzpiano (Vince Maggio), arrangering (Gary Lindsay), komposition (Ron Miller), horn (David Gray, Glen Jansen)
Musikhögskolan i Stockholm, jazzpiano 80p (Ove Lundin, Lars Sellergren)
Musikhögskolan i Stockholm, horn 160p (Bengt Belfrage, Wilhelm och Ib Lanzky-Otto)
Stipendiat från Fulbright Commission samt Sverige-Amerikastiftelsen.

Undervisar sommartid vid en jazzkurs på Åsa folkhögskola samt vid en kurs i tidstroget mässingsextettspel på Medevi Brunn. Althornist i Medevi Brunnsorkester, en historisk mässingssextett som sommartid ger dagliga konserter i musikpaviljongen på Medevi Brunn.


Maria Friberg Emilsson
Sång, vokalensemble, jazzsångkompgrupp
maria.friberg@edu.stockholm.se


Maria är utbildad sångpedagog på Stockholms Musikpedagogiska Institut och har även arbetat som sånglärare på Kulturama och Folkuniversitetet. Hon är även frilansande pop-/jazzsångerska. 


Peter Falthin
Musikteori, ensemble, digitalt skapande
peter.falthin@edu.stockholm.se


Peter har tidigare undervisat bl.a. vid Edsbergs musikinstitut, Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Högskolan på Gotland. Han är utbildad i komposition, pedagogisk musikteori, har en fil kand i företagsekonomi och en musiklärarexamen samt är forskarutbildad (licentiat) i musikpedagogik.


Johanna Grüssner
Sång, ensemble, musikproduktion
johanna.grussner@edu.stockholm.se


Kandidatexamen i pedagogik från Berklee College of Music, magisterexamen från Manhattan School of Music, därefter undervisat och frilansat i New York. Johanna undervisar på Södra Latin sedan 2004. Hon arbetar även som frilanssångerska, kursledare och kördirigent. Finns på Prophone Records.

www.johannagrussner.com


Stefan Gustafson
Jazzpiano, ensemble, brukspiano
stefan.gustafson@edu.stockholm.se


Stefan är frilansande trumpetare och pianist och undervisar på Södra Latin sedan 1988. Han har medverkat på ett flertal skivinspelningar samt i radio och TV. Stefan har även arrangerat och skrivit musik för TV och teater. Undervisar även på Musikhögskolan i pianometodik (Afro-am. genre).


Bo Hansson
Sång- och instrumentalensemble, klassisk gitarr
bo.hansson@edu.stockholm.se


Bo har studerat på musikhögskolan i Stockholm för Rolf la Fleur och undervisar på Södra Latin sedan 1980. Förutom att vara gitarrist och pedagog är han också verksam som tonsättare och arrangör. Bo är representerad, såväl som gitarrist som tonsättare, på åtskilliga skiv- och radioinspelningar. Han är en av medlemmarna i Eric Lammers & Bo Hansson guitarduo. Bo undervisar också på den årliga sommarkursen "Liten gitarrakademi" vid musikhögskolan Ingesund. Flera av hans elever har belönats med stipendier och priser i tävlingssammanhang

www.bohansson.com


Jesper Harrysson
Oboe
jesper.harrysson@edu.stockholm.se

______________________________

Maria Harrysson Uusijärvi
Violoncell, kammarmusik, stråkorkester
maria.harryson.uusijarvi@edu.stockholm.se


Maria är utbildad cellist vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm där hon även tog sin pedagogiska examen. Har där studerat för Mats Rondin och Elemer Lavotha. Vidareutbildad i barockcello för Mime Birkland.  Hon har sedan dess frilansat i orkestrar som Hovkapellet på Kungliga Operan, Kungliga Filharmoniska orkestern i Stockholm och Folkoperan mm.

Har tidigare även undervisat i SUSO och på KMI.
Maria har varit medlem i Eric Ericsons kammarkör i 14 år och i Radiokören har hon vikarierat produktionsvis. Hon är även en aktiv kammarmusiker, är bla. medlem i Kungsängens barocktrio tillsammans med Jesper Harryson, solooboist i Kungl.Filharmoniska Orkestern och Marcus Molin, cembalo. Hon är representerad såväl som cellist som sångerska på åtskilliga skiv-, radio- och Tv- inspelningar. Hon har arbetat med dirigenter som Eric Ericson, Sakari Oramo, Alan Gilbert, Claudio Abbado, Sixten Erling, Gergiev och Gardiner m.fl. Maria undervisar på Södra Latin sedan 2014.


Ulf Hellerstedt
Elgitarr
ulf.hellerstedt@edu.stockholm.se


Jacob Kellermann
Klassisk gitarr
jacob.kellerman@edu.stockholm.se


Ann-Sofi Klingberg
Klassiskt piano, kammarmusik
ann-sofi.klingberg@edu.stockholm.se


Debuterade med Ravels pianokonsert i G-dur tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester under Neeme Järvis ledning. Hon har framträtt som kammarmusiker i hela Skandinavien och i flera andra europeiska länder samt i USA.
Ann-Sofi Klingberg är medlem i Sonanza, ensemblen för ny musik som gästspelat vid flera internationella festivaler. Ensemblen har uruppfört ca 120 verk, spelat in sju CD:s och representerat Sverige vid festivaler i bl a Berlin, Frankfurt, Hamburg, Prag, Huddersfield, Sandviken, Musik vid Slijan, Saxå, Musik i Glasriket m. fl. Hon samarbetar med många av Sveriges främsta musiker och har förutom fonogram gjort många radioinspelningar.
Ann-Sofi Klingberg studerade vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm för Gunnar Hallhagen där hon erhöll solistdiplom. Hon har även studerat för Mario Conter i Brescia, Italien. Som lektor i piano har Ann-Sofi Klingberg undervisat vid Ingesunds Musikhögskola till 2002 och därefter vid Södra Latins yrkesförberedande musikerprogram.

www.kmwpianotrio.com


Jonas Koch
Slagverk
jonas.koch@edu.stockholm.se

Jonas har verkat som frilansare på slagverk/trumset sedan 17-årsåldern. Han har stor bredd och verkar både inom klassiskt och jazz. Jonas har även medverkat i symfoniorkestrar, teatrar, kammarmusik- och jazzgrupper. Sedan 2000 undervisar han på Södra Latin.


Berit Lindberg
Harpa


Maria Kvist Kåse
Jazzpiano, ensemble
maria.kvist@edu.stockholm.se

Maria är utbildad på KMH i Stockholm och har även gått ett år på Berklee College of Music. Hon jobbar också som pianist och sångerska samt skriver musik som frilans och i fasta band. Maria har medverkat på flera skivor inom jazz- och popgenren.


Linus Kåse
Saxofon, ensemble
linus.kase@edu.stockholm.se

Linus är utbildad på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Som saxofonist har han spelat med många svenska och internationella artister samt turnerat runt hela världen. Han har medverkat på många inspelningar under åren och släppt skivor med egna projekt och band. Linus skriver och producerar musik inom olika genrer och medier såsom TV-spel och reklam.


Terés Löf
Klassiskt piano, ackompanjemang
teres.lof@edu.stockholm.se


Terés Löf konserterar som solist och kammarmusiker sedan diplomexamen från Musikhögskolan i Stockholm 2001. Hon har varit solist med de flesta av landets symfoniorkestrar bl.a. Kungliga Filharmonikerna, Göteborgs Symfonikerna och Radiosymfonikerna samt gjort ett flertal inspelningar för radio och TV.


Peter Lundgren
Trumset och slagverk, slagverksensemble, brukskomp
peter.lundgren@edu.stockholm.se

Peter har frilansat sedan 1981 med bl.a. Magnus Lindberg, Kråkan Nilsson, "Blomman" Blombergh, Duane Loken, Dave Nerge, Py Bäckman, Elisabeth Andreasson, Tina Moe, Stockholms blåsarsymfoniker, Sveriges Radios symfoniorkester, Stockholms Kammaropera och Jan Eyron. 
Peter har sedan 1982 undervisat även i Stockholmsområdets kultur- och musikskolor.
Peter är utbildad vid Stockholms Musikpedagogiska Institut åren 1985 - 1989. Han är - förutom musiklärare - även utbildad till trafikflygare vid Vero Beach i Florida. Peter undervisar också i aerodynamik/prestanda på flygteoriskolan, och är även verksam trafikflygare. Han undervisar på Södra Latin sedan 1996.


Charlie Malmberg
Musikteori, arrangering och komposition, improvisation
charlie.malmberg@edu.stockholm.se


Magnus Michaeli
Musikteori, arrangering och komposition, digitalt skapande
magnus.michaeli@edu.stockholm.se


Musikteoripedagog utbildad på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Magnus har studerat komposition för Sven David Sandström och Johan Hammerth och studerat filmmusik för bl.a. Jan Bark och Johnny Wingstedt samt läst musikvetenskap på Stockholms universitet. Han har även en bakgrund i reklambranschen. Magnus är aktiv i Stockholms körliv och undervisar på Södra Latin sedan 2003.


Anders Norell
Trombon, tuba, eufonium, ensemble, musikteori
anders.norell@edu.stockholm.se


Lars Nyman
Musikteori, musikhistoria
lars.nyman@edu.stockholm.se


Susanne Nyqvist Danielsson
Sång, vokalensemble, förstelärare
susanne.nyqvist@edu.stockholm.se


Susanne är utbildad sång- och ensemblepedagog vid Musikhögskolan i Stockholm och har undervisat på Södra Latin sedan 1998. Hon är även förstelärare i musik. Innan hon började jobba på Södra Latin arbetade Susanne på Jazz- Blues- och Rockgymnasiet i Gävle. Hon arbetade även som instuderare, kapellmästare och arrangör i musikteateruppsättningar på Folkteatern i Gävle och har i många år frilansat som solist, körsångerska och arrangör. År 2013 utsågs hon till Årets jazzpedagog av Svensk Jazz/MaryLou Meese YouthJazzFund​. 


Björg Ollén
Blockflöjt, kammarmusik, cembalo, ensemble
bjorg.ollen@edu.stockholm.se

Blockflöjtist och traversflöjtist verksam i Drottningholms Barockensemble och Svenska Barockorkestern. Dessutom frilans som kammarmusiker i andra sammanhang t.ex. vid operan i Vadstena, Confidencen eller operan på Drottningholm. Undervisar även på Musikhögskolan i Stockholm i blockflöjtsmetodik och traversflöjt. Hon har blockflöjtpedagogexamen från Kungl. Musikhögskolan i Sthlm.


Ove Pettersson
Sång och operaensemble
ove.pettersson@edu.stockholm.se


1993 avslutade Ove sina studier vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm med examina från sångpedagog- respektive solosångsklassen. Han är främst aktiv som konsert- och kyrkosångare och repertoaren spänner från tidig barock till nutida musik, dessutom har han medverkat som korist och solist vid Kungliga Teatern i Stockholm. Ove Pettersson är medlem i Eric Ericsons kammarkör sedan 1987 och framträder ofta som solist med kören.
Ove har sjungit solo i både radio och TV samt medverkar som solist på ett antal skivinspelningar och i samarbete med dirigenter som Eric Ericson, Alan Gilbert, Tönu Kaljuste, Stefan Parkman, Charles Dutoit, Fredrik Malmberg, Andrew Manze och Esa-Pekka Salonen m.fl.


Kenji Rabson
Kontrabas, elbas, ensemble
kenji.rabson@edu.stockholm.se


Kenji Rabson studerade kontrabas vid Manhattan School of Music i New York och musikpedagogik vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Han undervisar förutom på Södra Latin även på Kungliga Musikhögskolan och på Kulturskolan. Kenji var frilansande basist i New York mellan 1994-2004 och har spelat med många kända musiker som Jimmy Cobb, Frank Wess och Norah Jones. Med sin hemvist i Stockholm sedan 2004 fortsätter han att vara verksam som musiker med turnéer i Europa, Japan och USA samt har medverkat på ca 25 skivinspelningar.


Michael Schlyter
Klarinett, ensemble, förstelärare
michael.schlyter@edu.stockholm.se


Michael har studerat på musikhögskolan i Stockholm för Sölve Kingstedt och deltagit i mästarkurser för olika klarinettister i ledande europeiska orkestrar. Han har frilansat i många av Stockholms orkestrar, spelat tradjazz och swing i 30 år. Han gör regelbundet kammarmusikaliska konserter. Michael Schlyter har vidareutbildat sig på MPC (Centrum för musikpedagogisk forskning vid musikhögskolan). Michael undervisar även på Kungliga Musikhögskolan, Stockholms Musikpedagogiska Institut och Lidingö musikskola.


Henrik Strindberg
Komposition

Henrik har haft beställningar för några av Sveriges finaste solister, ensembler och orkestrar samt ett antal internationella ensembler. Hans musik har spelats på festivaler både hemma och utomlands. Pianotrion "Cut Sections" öppnade konsertserien "Summergarden 2006" på Museum of Modern Art i New York. CD:n "Within Trees" fick ett mycket fint emottagande när den kom ut 2004. Henrik undervisar på Gotlands Tonsättarskola. Han är utbildad vid Kungl. Musikhögskolan och undervisar på Södra Latin i komposition sedan 2003.

www.henrikstrindberg.se


Robert Sundin
Elbas
robert.sundin@edu.stockholm.se


Robert Sundin är utbildad bland annat vid Musicians Institute i Los Angeles, Stockholms Musikpedagogiska Institut och inte minst alpina skidgymnasiet i Tärnaby. Robert har mångårig erfarenhet av undervisning vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm i elbas, improvisation, metodik samt trummor, jazzgitarr och jazzpiano. Robert har även undervisat vid Musikhögskolan i Piteå, SMI och jobbar med fortbildning av musiklärare i jazzimprovisation. Sedan mitten av 80-talet har Robert frilansat i många olika sammanhang i allt från Norrlandsoperan i Umeå till fusion-scenen i Los Angeles.


Mikael Sörensen
Trumpet, ensemble, musikproduktion
mikael.sorensen@edu.stockholm.se


Mikael har musikerutbildning och KPU-utbildning från Kungliga musikhögskolan i Stockholm med lärare som Urban Eriksson (solotrumpetare i kungliga hovkapellet). Han har även en pedagogisk utbildning på SMI (Stockholms musikpedagogiska institut). Mikael har arbetat som frilansande professionell trumpetare i 15 år. Han har varit Stockholmsbaserad men turnerat över hela världen. Exempel på artister han har jobbat med är Phil Collins, Toots Thielemans, Michael Ruff, Mary Wilson (Supremes), Robyn, Håkan Hellström, Salem Al Fakir, Petter, Eric Gadd, Alice Babs, Marie Fredriksson, Lisa Nilsson, Brian Mcfadden (Westlife), Leona Lewis, El Divo för att nämna några.

I övrigt har Mikael arbetat med mängder av tv-evenemang t ex Världensbarn, Victoriadagen, Allsång på Skansen, Melodifestivalen, Rhapsody in Rock, Lets Dance osv. Även teater/show/gala produktioner med artister som t ex Lena Philipsson, Carola, Peter Jöback, Tommy Körberg, Jerry Williams, Markoolio, Sanne Salomonsen, Charlotte Perelli, Benny Andersson, Björn Skifs.Mikael har också medverkat i mängder av inspelningar skivor, reklam, TV och film, Radiojazzgruppen, StockholmJazz orchestra, Norrbotten Big Band, Blue House Big Band.Egna grupper, Mikael Sörensen Quartet, Is.


Linda Toivola
Violin
linda.toivola@edu.stockholm.se


Linda Toivola är finlandssvensk violinist, född och uppvuxen i Helsingfors. Hon har studerat på Sibeliusakademin i Helsingfors, Edsbergs musikinstitut samt Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Hon tog sin magisterexamen 2007 och gjorde färdigt sin påbyggnadsutbildning i fiolmetodik 2008. Linda har varit yrkesverksam musiker sedan 2001 och vikarierat i bl.a. Kungliga Filharmonikerna, Sveriges Radios Symfoniorkester, Hovkapellet, Uppsala Kammarorkester, Gävle Symfoniorkester o.s.v. Under sin studietid har Linda spelat i Juniorstråkarna i Helsingfors, varit medlem i Gustav Mahler Jugend Orchestre och deltagit i ett flertal sommarfestivaler i Vermont och Maine (USA) 1997-2002 (Yellow Barn Music Festival, The International Musical Arts Institute of Fryeburg) samt masterclasses i Ferrara, Italien för Thomas Brandis. Hösten 2011 startade Linda en egen pedagogisk lördagsverksamhet i Finska Kyrkans regi (Slottsbacken, Gamla Stan). Linda är anställd på Södra Latin sedan augusti 2015.


Claes Wahlroth
Flöjt, ensemble
claes.wahlroth@edu.stockholm.se


Claes Wahlroth har studerat för Stig Bengtson vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm samt för Toke Lund-Christiansen och Henrik Svitzer vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn. Efterföljande privatstudier för Jan Bengtson. Han har även varit aktiv deltagare och framträtt i masterclasses med bland andra professor Andreas Blau (Berliner Philharmoniker), Emmanuel Pahud (Berliner Phil), William Bennett, András Adorján, Philippe Bernold och Andrew Cunningham (piccola).

Claes arbetar som frilansande flöjtist och framträder regelbundet med orkestrar som Sveriges Radios Symfoniorkester, Kungliga Filharmoniska Orkestern, Norrköpings Symfoniorkester m.fl. Vid sidan av orkesterspelet är Claes en mycket uppskattad kammarmusiker och har medverkat vid ett flertal uruppföranden samt radio/CD-inspelningar.

Claes står för flöjtundervisningen på Södra Latin sedan 2012 och har även undervisat i flöjtmetodik vid KMH.


Mats Widlund
Klassiskt piano


Mats Widlund är professor i piano vid Kungliga Musikhögskolan/ Edsbergs slott sedan 2001 och är ofta internationellt engagerad som gästprofessor och juryledamot (Helsingfors, Oslo, Tallinn, Riga, Reykjavik, Rom, Bergamo, Aurora Chamber Music etc). Han debuterade 1982 i Brahms 2:a pianokonsert. Som solist med orkester i mer än 40 verk har han framträtt med dirigenter som Hans Graf, Gennady Roszhdestvensky, Tomas Dausgaard, Leonard Slatkin, Leif Segerstam, Bruno Weill etc. Som solist och kammarmusiker har han framträtt över hela Europa samt i USA, Canada, Japan, Ryssland och Algeriet.

Mats Widlund har ägnat stor uppmärksamhet åt svensk musik. Detta har bl.a. lett till inspelningar av Stenhammars första pianokonsert (Kungl. Filharmonikerna/Gennady Roszhdestvensky/Chandos Records), Hilding Rosenbergs kompletta produktion för piano inkl. de båda pianokonserterna (Sveriges Radios Symfoniorkester/Petter Sundqvist/Daphne Records) samt Dag Wiréns pianokonsert (Svenska Kammarorkestern/Petri Sakari/Caprice Records). Han har samarbetat med flera svenska tonsättare. En viktig sådan under lång tid har varit Mikael Edlund. Andra tonsättare som han spelat in och uruppfört verk av är Sven-David Sandström, Henrik Strindberg, Anders Eliasson, Anders Nilsson och Gunnar de Frumerie. Mats Widlund har framfört Mozarts 18 pianosonater i Stockholms konserthus.

Verksamheten i Sonanza-ensemblen och Trio Mats (Mats Zetterqvist, violin och Mats Rondin, cello) har lett till stort antal turnéer och inspelningar. Mats Widlund är tillsammans med flöjtisten Tobias Carron konstnärlig ledare för Kammarmusikfestivalen i Sandviken sedan 1992. Han är dessutom konstnärlig ledare för för Trelleborg Pianofestival sedan 2005, och Järfälla Kammarmusikförening sedan 2008. Mats studerade för Greta Erikson vid Kungl. Musikhögskolan och Sergio Marengoni i Brescia, Italien samt deltog i mästarkurser för bl a Guido Agosti, Vlado Perlemuter och Radoslav Kvapil. 


Martin Vidlund
El-gitarr, Bi-instrument (el-gitarr), Ensemble.
martin.vidlund@edu.stockholm.se


Martin är utbildad på Södra Latins Gymnasium, Skurups Folkhögskola och Rytmisk Musikkonservatorium i Köpenhamn. Frilansar som musiker vid sidan av pedagogiken. Rör sig helst i genrer som jazz, blues och rock.

Dela: