Språk på Södra Latin

Planerar du att plugga eller jobba utomlands efter gymnasiet?
Om du utöver engelskan skaffar dig goda kunskaper i ett annat språk ökar du dina möjligheter till utlandsstudier.  Södra Latin har ett stort utbud av kurser som ger dig möjlighet till både bredd och fördjupning.

Om du fortsätta med det språk du läst från åk 6 väljer du steg 3. I franska, tyska och spanska kan du läsa upp till steg 5, i kinesiska till steg 3. Vill du läsa ett nybörjarspråk väljer du steg 1 i italienska, ryska, kinesiska, franska eller tyska.

• Franska  steg 1-5
  • Spanska steg 3-5
  • Tyska  steg 1-5
  • Italienska steg 1-2,  (Steg 3 anordnas om kursen får tillräckligt många sökande)
  • Kinesiska steg 1-3,  (Steg 4 anordnas om kursen får tillräckligt många sökande)
  • Ryska  steg 1-3

Tyskt språkdiplom

Södra Latin är en av de skolor i landet som av Zentralstelle für Auslandsschulwesen fått tillåtelse att genomföra test för Deutsches Sprachdiplom. I provet testas hör- och läsförståelse samt muntlig och skriftlig kommunikation. Att ha ett tyskt språkdiplom är fördelaktigt om du vill studera på högskolan i Tyskland. Söker du arbete vet den tyske arbetsgivaren att du har goda kunskaper i tyska.

Vill du veta mer om det tyska språkdiplomet, kontakta Jan Rosenström, lärare i tyska.

Latin

På det humanistiska programmet läser du kursen Latin - språk och kultur 1. Den ger dig dels kunskaper om latinets roll som kulturbärare under olika tider, dels en ökad språklig medvetenhet och analysförmåga som du har nytta av i fortsatta språkstudier. Om du vill fördjupa dig i latin har du möjlighet att läsa ytterligare 100 poäng.

Utbyten

Du som läser språk har möjlighet att delta i något av de utbyten Södra Latin har med vänskolor i Europa:
• Italien: Riva del Garda
• Frankrike: Metz och Bordeaux