Samhällsvetenskapsprogrammet

Är du nyfiken på hur politik och ekonomi hänger ihop?  Hur globaliseringen påverkar oss? Hur sambandet mellan vår samtid och historien ser ut? Hur våra värderingar påverkar vårt sätt att agera och samspela med andra? Då passar samhällsvetenskapsprogrammets inriktning samhällsvetenskap dig. Det är en bred utbildning som ger dig behörighet till många högskoleutbildningar.

Ladda ner poängplan för samhällsvetenskapsprogrammet (pdf)

Vetenskapligt förhållningssätt och variation i arbetssätt

Vi lägger upp arbetet så att du successivt tränas in i ett allt mer vetenskapligt förhållningssätt. Du får formulera en frågeställning, arbeta undersökande och sedan presentera resultatet muntligt eller i en rapport. Du tränas i att granska olika källor på ett kritiskt sätt och får använda dig av olika modeller för att analysera ett problem.

Arbetsformerna varierar. Det kan vara lärarledda genomgångar, debatter, diskussioner och seminarier i mindre grupper.

Internationellt fokus

Eftersom vi är allt mer beroende av vad som händer i vår omvärld läser alla samhällselever hos oss Internationella relationer. Även Engelska 7 ingår. Genom att läsa ytterligare språk ökar du dina möjligheter till arbete och studier utomlands. Hos oss kan du välja mellan franska, italienska, kinesiska, ryska, spanska och tyska .

Möten med experter och forskare

Minst en gång per termin får du möta en intressant forskare eller expert som föreläser om någon aktuell fråga.  På våra årliga temadagar Samhälldagarna inbjuds bl a samhällsdebattörer och ideella organisationer.  I årskurs 3 får du en gång per termin delta i föreläsning på Utrikespolitiska Institutet.  Dessa är ibland på engelska.

Studieresor

Eleverna på samhällsprogrammet har möjlighet att göra en studieresa inom Europa. Man har bl a åkt till Berlin och Krakow. Det finns också möjlighet att delta i språkutbyten.