Humanistiska programmet

Är du en person som gillar språk och vill plugga eller jobba utomlands i framtiden? Är du intresserad av kultur, historia, litteratur, religion, retorik – vad som gör människan mänsklig? Vill du gå ett brett program som ger dig behörighet till många utbildningar på universitet och högskola? Då är humanistiska programmet något för dig!

Inriktning språk

Ladda ner poängplan för humanistiska programmet, inriktning språk (pdf)

Programfördjupning (300 p)

• Engelska 7
  • Psykologi 1
  • Filosofi 2
  • En valfri kurs 100 p:
    • Latin 2 eller,
    • Matematik 2b eller,
    • Moderna språk 2.

Vilka språk kan du läsa på Södra Latin?

Efterfrågan på språkkunskaper utöver engelska ökar och att fördjupa dina kunskaper i flera språk ger dig de bästa förutsättningar för så väl studier som arbete i Sverige och utomlands. Förutom engelska läser du 600 poäng språk i form av latin, fortsättningsspråk och nybörjarspråk. Hos oss kan du välja mellan franska, italienska, kinesiska, ryska, spanska och tyska. I programmet ingår också kursen Människans språk, vilket är en grundkurs i språkvetenskap.

Kultur genomsyrar programmet

Tätt kopplat till språk är begreppet kultur, och detta är något som syns tydligt på vårt program. Vi undersöker människans tänkande och skapande genom historien. Debatt och diskussion är en bas i programmet. Vi går på teater, besöker museum och jobbar med olika kulturella uttryck som exempelvis film. Årligen anordnas även ”Humanistfestivalen”, då vi bjuder in föreläsare som pratar om såväl språkets betydelse för kulturen som olika fenomen i olika språk.

Studie- och utbytesresor

Studie- och utbytesresor är viktiga inslag och Södra Latin har ett stort internationellt kontaktnät och vänskolor i flera länder. Många av våra elever reser utomlands minst en gång under sin gymnasietid och vi har för närvarande utbyten med skolor i Frankrike, Spanien, Italien och Tyskland. Att delta i en utbytesresa ger dina språkkunskaper en skjuts framåt samtidigt som du lär känna nya vänner och får en inblick i din värdfamiljs sätt att leva.

God förberedelse för vidare studier

Humanistiska programmet är ett brett program som ger dig stor frihet att studera vidare inom olika områden. Genom att välja Matematik 2 inom programfördjupningen får du samma grundbehörighet som på samhällsvetenskapsprogrammet. På det humanistiska programmet på Södra Latins gymnasium kan du också läsa både Naturkunskap 2 och Matematik 3.

Eftersom du läser både Engelska 7 och Moderna språk steg 3 och 4 får du också 2,5 meritpoäng.

Läs mer om några av Humanistiska programmets centrala kurser här:

Retorik, Latin1, Människans språk, Historia 2b - kultur >